Beste land- of taalgenoot,

Welkom in de virtuele etalage van mijn eenmanswinkeltje. Ik schrijf dit verhaaltje zelf, en dus niet een of andere pr-griezel, en daarom kan ik ontsnappen aan zinnen van deftig karton als ‘Joris Luyendijk (Amsterdam 1971) is journalist en de auteur van blablah etcetera enzovoort’. Wat niet wegneemt dat ik de auteur ben van vier boeken, waarvan er drie in de handel zijn. De vierde, Een Tipje van de Sluier over de islam wordt niet meer herdrukt omdat er sinds de publicatie in maart 2001 wel heel veel is veranderd.

De boeken die u zomaar in de winkel kunt gaan kopen heten Een goede man slaat soms zijn vrouw, Het zijn net mensen en Je hebt het niet van mij, maar... De eerste gaat over mijn avonturen als student in Egypte, de tweede over mijn ervaringen als correspondent voor het hele Midden-Oosten. Mijn laatste boek is meer een boekje en gaat over de vierkante kilometer op het Binnenhof in Den Haag.

Als u deze boeken nu allemaal aanschaft, dan beloof ik dat ik het geld verstandig zal besteden.

Wat doet Joris Luyendijk  tegenwoordig? Sinds mei 2011 woon ik in Londen, waar ik werk voor The Guardian. Mijn opdracht is om antropologisch onderzoek te doen naar de financiële wereld. U kunt mijn blog hier vanaf 15 september zomaar, om niet te zeggen gratis, volgen!

In het verleden was ik de eerste voltijds correspondent ‘Elektrische auto’s & Nieuwe Journalistiek in de Westerse wereld’, en speelde ik, tijdelijk, voor hoogleraar in Tilburg. Een heel enkele keer schrijf ik een opiniestukje, zoals over integratie, dit grapje en deze die trouwens werd geweigerd door NRC. Soms houd ik een lezing voor bijvoorbeeld de Orde van Advocaten, over onderwerpen als de hypocrisie rond integriteit in een vrijemarktdemocratie, de Johan de Wittlezing over hervorming van de journalistiek, of dit verhaal bij de tentoonstelling van de kunstenaar Jonas Staal, over het achterhaalde idee dat idealisme betekent dat je anderen moet ‘wakker schudden’. Als u een van mijn lezingen tot u neemt, kies dan die over idealisme en wakker schudden. U zult nooit meer wakker schudden.